Header Image

Vilten

Wat is Vilten nu precies.

Door wrijving van meerdere soorten wol met water en zeep (stukje olijfzeep of groene zeep te gebruiken) en eventueel de warmte van het water aan te passen, ontstaat vilt. Ander materiaal o.a. zijde kun je mee laten vilten. Bijvoorbeeld een chiffonzijde als basis, onder je wol leggen, deze samen met de wol door wrijving laten hechten en gebruik makend van warm water en zeep krimpt het geheel tot vilt.

Dus niets anders dan nat maken, wrijven, rollen, wrijven en rollen tot het genoeg gevild is.

Dit hele proces heet dan ook vilten. Je creëert eigenlijk een nieuwe stof n.l. vilt stof.
Wanneer je, je mooie nieuwe wollen trui in te heet water met zeep laat centrifugeren, krijg je ook een vilt proces alleen is het hier niet de bedoeling. Je mooie trui moet blijven zoals die was. Maar je hebt dan een beetje een idee wat vilten is.

Je kunt ook kant en klare vilt stof kopen in verschillende diktes. Hiermee kun je bijvoorbeeld kleding, tassen of andere leuke projecten maken.
In dit geval is dat wel handig dan weet je zeker hoe het uitpakt qua dikte van het vilt om zo je project te kunnen bepalen.

Bij Modevakschool Ira Couture als wel bij Ira Tassen kunt u een workshop Vilten volgen. Of u koopt iets van Vilt uit de collectie van deze webshop Iratassen.

Voor de Vilten workshops klik hier!

BewarenBewaren

BewarenBewaren