Header Image

Kurk

handtas kurk L

Kurk

Kurk is de schors van de kurk eik , afkomstig van de beste kwaliteit kurk eiken uit Portugal. Dit is dus een volledig natuurproduct.

De beste kwaliteit krijg je, door gebruik te maken van de schors van derde of latere oogst. De kurkeiken kunnen pas voor het eerst geschild worden als de boom 30 a 50 jaar oud is. Om de 9 à 14 jaar mag een kurk eik ontdaan worden van de schors en de nieuwe laag moet minstens 2,5 centimeter, optimaal 3 centimeter dik zijn.

De kurkeiken kunnen tussen de 150 en 250 jaar oud worden.

Het oogsten is een volledig handmatig gebeuren en een zeer secuur werkje, je mag de vezels onderaan de kurk niet beschadigen want anders kan de boom afsterven. Wanneer dit echter allemaal op de juiste manier gebeurd kan de kurk eik zoals reeds eerder vermeld wel 250 jaar oud worden.

Het materiaal kurk  kenmerkt zich door zijn bijzondere eigenschappen: zeer licht, warmte isolerend, sterk, elastisch, anti statisch, geluiddempend en vochtbestendig. Kortom een prachtig natuurproduct.

Onderhoud van Kurk

Kurk kan in een handwarm water (30 graden) gewassen worden, met een natuurzeep.

Meestal is het al voldoende  om met een vochtige doek het kurk schoon te wrijven en na te wrijven met een droge doek.  Kurk producten hoeven niet voor gebruik  zoals leer behandeld te worden.

Bij hardnekkige vlekken bv. Rode wijn, chocolade enz. schoon wrijven met een natte doek gedrenkt in vloeibare zeep.

Verkleuring van kurk producten

Ja, inderdaad kan na enige tijd kurk net als leer wat donkerder van kleur worden.

Waterproof  Kurk

Producten van Kurk zijn goed bestand tegen regen en andere weersinvloeden. Dit is namelijk een natuurlijke eigenschap van Kurk

Bij ira logo - Kurk - tassen  wordt alleen gebruik gemaakt van de beste kwaliteit kurk, de schors die geschild is van derde of latere oogst uit Portugal.

Wilt u zelf ook eens met kurk  werken en leuke dingen maken kijk bij de workshop klein lederwaren maken met kurk.

Kurk agenda cover 12A5 L1100052 475x356 - Kurk -Kurk smartphone cover L1090779 475x356 - Kurk -

U kunt iets van klein lederwaren maken of een leuke tas.

Kurk producten zijn ook te koop via de Webshop Ira tassen