Header Image

Coupeuse

Coupeuse IraCouture

Na het afronden van de costumière opleiding kun je starten met de opleiding coupeuse. Deze opleiding bestaat uit drie onderdelen.

  1. Japonnen
  2. Colberts en mantels
  3. Textielwarenkennis

Bij onderdeel 1 en 2 worden er patronen op ¼ schaal getekend en ook op ware grootte. Maken van japonnen, colberts en mantels . Dit zowel voor in de map bv. een half colbertjasje en op ware grootte voor een persoon of de paspop. Hierbij wordt rekening gehouden dat de leerling reeds opgedane kennis van het costumière gedeelte in de praktijk leert te brengen en verfijnen.

Voor de detail map leer je couture technieken onder de knie te krijgen. Pomptechnieken worden d.m.v. voorbeeldplaatjes uitgelegd. Daarnaast werk je aan het maken van avondjaponnen,  mantels en colberts op een paspop of model dus het echte maatwerk. en natuurlijk komen uitgebreidere textielwarenkennis wederom aan bod.

Alle drie de onderdelen worden allen getoetst met een landelijk erkend examen van het L.P.M. ( Landelijk Platform Modevakonderwijs en examens )

Nadat het costumière gedeelte is afgerond en je het coupeuse gedeelte wil behalen ben je nog minimaal 1tot 3 jaar met de opleiding bezig voordat je coupeuse (kleermaker ) bent.

Na het behalen van dit examen mag je jezelf kleermaker noemen en ben je in staat voor een klant volledig zelfstandig maatkleding te ontwerpen, tekenen en vervaardigen. Met dit vakdiploma kun je ook in de trouwkleding of confectie gaan werken.

Na overleg kun je nog verder gaan voor de aansluitende beroepsopleiding lerares.

Er wordt gewerkt met de lesboeken van Stichting “ De Vereenigde Modevakscholen in Nederland”.

De lesboeken zijn gebaseerd op het Ründschau-systeem.

Modevakschool Ira Couture is aangesloten bij de BMA Branchevereniging Mode Ambachten.

Bloemenjurk Iracouture IMG 4405 475x356 - Coupeuse -

blauwebloemenjurk ontwerp iracouture 1 475x355 - Coupeuse -

IraCouture 17 475x317 - Coupeuse -

    De kosten van de opleiding zijn €70,00 euro per maand. U dient vooraf aan het begin van iedere maand te betalen. In geval van beëindigen van de opleiding heeft u een maand opzegtermijn. Bij opzegging dient u dit voor het einde van de maand aan te geven. De lessen starten altijd begin september en lopen door tot en met eind juni. Tijdens de schoolvakanties is er geen les wel doorbetaling, uitgezonderd de maanden juli en augustus dan is er geen les en geen betaling (zomerstop). Als je onverhoopt een keer een les niet kunt zal dit voor eigen kosten zijn.