Header Image

Costumière

costumiere

Deze opleiding bestaat uit vijf onderdelen.

  1. Rokken
  2. Broeken
  3. Blouses en eenvoudige japonnen
  4. Kinderkleding
  5. Textielwarenkennis

Voor alle onderdelen maakt men een tekenmap en detailstukken ( naaiwerkjes die betrekking hebben op het bepaalde onderdeel rok, blouse enz.)

De  grondpatroon tekeningen worden op ¼ schaal getekend met de daarbij behorende stofberekeningen en stoflegging van het model. Bij het onderdeel blouse en japon wordt geleerd hoe modellen via plaatjes berekend en ingetekend worden in het patroon. Bij het onderdeel kinderkleding worden de proportionele maten gebruikt en verder op dezelfde manier getekend met stoflegging en stofberekening. Voorbeeldplaatjes worden gebruikt om het geheel duidelijker te maken.

De detailmappen bestaan uit naaivoorbeelden die betrekking hebben op bovenstaande onderdelen .

– Rok rits  inzet,  verschillende splitten, zakken
– Broek rits inzet, zakken en bandverwerking
– Blouse manchet, mouwsplitjes, kragen en sluitingen
– Kinderkleding verschillende kinderkledingstukken

Men maakt deze detail onderdelen zo dat ze in een A4 ordner passen. Tevens maakt men ook kledingstukken op ware grootte en op maat van verschillende personen.

Deze opleiding is meerjarig en kan in deel certificaten gedaan worden en eventueel met een landelijk erkend examen afgerond worden.

Je kunt natuurlijk ook altijd deze opleiding volgen zonder afronding met een examen.

Dit examen wordt afgenomen door het LPM ( Landelijk Platform Modevakonderwijs en examens). Er wordt gewerkt met lesboeken van de Stichting de Vereenigde Modevakscholen in Nederland.

De lesboeken zijn gebaseerd op het Ründschau-systeem. Een overzichtelijke manier van patroontekenen, die garant staat voor een perfecte pasvorm

Modevakschool Ira Couture is aangesloten bij de BMA Branchevereniging Mode Ambachten.

IraCouture 04 475x317 - Costumière -

IraCouture 02 475x317 - Costumière -

    De kosten van de opleiding zijn €70,00 euro per maand. U dient vooraf aan het begin van iedere maand te betalen. In geval van beëindigen van de opleiding heeft u een maand opzegtermijn. Bij opzegging dient u dit voor het einde van de maand aan te geven. De lessen starten altijd begin september en lopen door tot en met eind juni. Tijdens de schoolvakanties is er geen les wel doorbetaling, uitgezonderd de maanden juli en augustus dan is er geen les en geen betaling (zomerstop). Als je onverhoopt een keer een les niet kunt zal dit voor eigen kosten zijn.